Ovládnuť gril je umenie. Dnes je na trhu široká škála grilov. Plynové a elektrické grily sú síce pohodlné, no nič sa nevyrovná chuti grilovaného mäsa, ktoré naservírujete priamo z grilu na drevené uhlie či brikety. Aj preto by ste mali toto majstrovstvo ovládať a hostiť svojich priateľov a rodinu chutnými pokrmami, na ktoré nikto z nich nedá dopustiť.

Gril s príklopom

Predtým, ako sa rozhodnete pre konkrétny gril, zvážte jeden dôležitý parameter. Najlepšie chutí mäso z grilu s príklopom. Ten mu totiž vytvorí presne také prostredie, aké mäso potrebuje, aby sa pripravilo zo všetkých strán. Otvory na príklope regulujú vzduch tak, aby jedlo bolo ugrilované rovnomerne.

Teplo tak akurát

Môžete siahnuť po uhlí alebo po briketách. Oba zmienené grilovacie materiály majú svoje pre a proti. Drevené uhlie rýchlejšie horí a produkuje väčšie teplo. Na druhej strane však horí kratšie, preto musíte častejšie prikladať.

Drevené brikety sú o niečo spoľahlivejšie, horia rovnomerne, pri konštantnej teplote a dlhodobo. Sú tiež jednoducho manipulovateľné.

Nech sa rozhodnete akokoľvek, nezabudnite ani na podpaľač, ktorý vám pomôže pri rozpaľovaní vami zvoleného materiálu.

Kedy začať grilovať

Grilovať by ste nemali na plameni. Naopak, počkajte kým oheň ustane. Inak by ste sa dočkali tak akurát spáleného mäsa, ktoré je vo vnútri surové. Na grilovanie potrebujete primárne teplo, preto dajte grilu chvíľu čas, kým sa rozpáli.

Čo grilovať?

Môžete siahnuť po rôznych klobáskach s príchuťami alebo po klasike – kuracích krídelkach či bravčovom steaku. V jednoduchosti je totiž krása a môžete si byť takmer istí, že nič nepokazíte. Ak sa teda budete držať nášho návodu. Nezabudnite na gril prihodiť aj cuketu, ktorá vašim hosťom osladí život a okorenené šampiňóny naplnené napríklad syrom, ktoré vám poslúžia ako skvelá príloha.

Napsat komentář